Current Affairs 08 August

1. Recently Sushma Swaraj was the first woman CM of __ .
(a) Delhi (b) Gujarat
(c) Bihar (d) UP
Correct Answer-(a) Delhi

2. Who is the CM of Nagaland ?
(a) T. R. Zetiang
(b) N Birensingh
(c) SC Jamir
(d) Neiphiu Rio
Correct Answer-(d) Neiphiu Rio

3. What is the rank of India as per latest ICC Test Team Ranking ?
(a) 1 (b) 2
(c) 3 (d) 4
Correct Answer-(a) 1

4. What was the 5th National Handloom day celebrated ?
(a) 4th August (b) 6th August
(c) 7th August (d) 9th August
Correct Answer-(c) 7th August

5. Rajalakshmi Parthasarathy was received Padmashri award on __ .
(a) 2006 (b) 2008
(c) 2010 (d) 2012
Correct Answer-(c) 2010

6. UN’s Humanitarian agency said that Malaria has killed more than 18,000 people in ___ 2019 .
(a) Malawi (b) Burundi
(c) Rwanda (d) Benin
Correct Answer-(b) Burundi

7. ___ has developed a portable device to detect a bacteria without cell culture .
(a) IIT Delhi (b) IIT Kanpur
(c) IIT Gawahati (d) IIT Madras
Correct Answer-(c) IIT Gawahati

8. The ‘ BBBP ‘ scheme was launched in ___ .
(a) 2012 (b) 2013
(c) 2014 (d) 2015
Correct Answer-(d) 2015

9. Who was named as the professional cricketers Association’s player in the month of July ?
(a) Umesh Yadav
(b) R Ashwin
(c) Yuzbendra Chahal
(d) Mohammed Shami
Correct Answer-(b) R Ashwin

10. The facility of electronic transfer of funds is currently available from 8A.M to __ P.M .
(a) 5 (b) 6
(c) 7 (d) 8
Correct Answer-(d) 8

11. RBI announced __ key measures to help non-Bank financial companies .
(a) 2 (b) 3
(c) 4 (d) 5
Correct Answer-(a) 2

12. RBI monetary policy lowered it’s repo rate by an unconventional __ basis points .
(a) 20 (b) 25
(c) 30 (d) 35
Correct Answer-(d) 35

13. __ city was build on the UK structural engineers (ISTRUCTE) .
(a) Vadodara (b) Kevadia
(c) Surat (d) Vadodara
Correct Answer-(b) Kevadia

14. The second atom bomb was dropped at___ .
(a) Osaka (b) Tokyo
(c) Nagasaki (d) Kyoto
Correct Answer-(c) Nagasaki

15. ISRO has laid the foundation stone for space situational awareness control centre at ___ .
(a) Bengaluru
(b) Sriharikota
(c) Chennai
(d) Chandipur
Correct Answer-(a) Bengaluru

Leave a Reply

Your email address will not be published.